Maakindustrie wordt Ontwerpindustrie

De afgelopen jaren is er zeer veel discussie geweest over de tanende maakindustrie in Nederland. Steeds meer productie verdwijnt naar het buitenland en daarmee verdwijnen ook veel banen. De afgelopen jaren is echter een nieuwe evolutie, of wellicht revolutie gaande. Een revolutie die de huidige tendens in een compleet ander daglicht stelt.

Je eigen servies, lamp of vliegtuig printen

Er komt steeds meer bekendheid over 3D printen, maar voor hen die er nog wat meer over willen weten – zie bovenstaand filmpje of zoek op youtube. 3D printen maakt het mogelijk dat je zelf een ontwerp laat produceren. Dat kan eenvoudig van plastic materiaal, maar tegenwoordig ook al van metaal, keramiek of zelfs chocolade. Er zijn ook onderzoeken gaande om medicatie thuis te printen. Nu is het al mogelijk om via Shapeways te printen, maar je kan ook zelf een 3D printer kopen. Shapeways is overigens in Nederland ontstaan en een van de grootste online 3D printbedrijven. In New York wordt een hal geopend met 30 to 50 3D printers en in Haarlem komt de eerste 3D printwinkel waar je ook gewoon even langs kunt lopen.

Het klinkt nu wellicht nog toekomstmuziek, en in de praktijk is het ook nog niet zo eenvoudig om thuis je eigen servies te printen, maar je kan al eenvoudig diverse voorwerpen laten printen en uiteraard je eigen ontwerp maken. Het eerste modelvliegtuig uit de printer heeft in 2011 al gevlogen, dus ook dat is mogelijk.

Geen transport, logistiek, tussenhandel en voorraad

De impact voor organisaties in de ontwerp- en maakindustrie kunnen enorm zijn. Als de ontwikkelingen goed doorzetten, kan je verwachten dat voor veel toepassingen mensen een ontwerp ergens vandaan halen, personificeren, en op de hoek laten printen van een mooi materiaal. Geen kosten voor logistiek en transport, geen tussenhandel, geen voorraadkosten, etc. etc.

Welke ‘traditionele’ organisaties durven hier al echt over na te denken? We dagen u uit om de discussie aan te gaan over de gevolgen voor uw organisatie en hoe u er nu juist een kans van kunt maken! Succes